Lepljen les

Vrhunski les za zmogljive konstrukcije

Les v gradbeništvu seveda ni nov material, pravzaprav gre za enega izmed najstarejših materialov in se redno uporablja že več tisoč let. Imamo pa danes na izbiro bistveno širši spekter privlačnih rešitev, ki jih lahko uporabimo tudi za oblikovanje naprednejših in zmogljivejših konstrukcij. Pravzaprav lahko iz lesa sestavimo celotne hiše, pri čemer ponuja material mnoge prednosti. Lesene skeletne hiše so precej priljubljen način gradnje različnih hiš, še več opcij pa ponujajo vrste lesa, ki so posebej primerne za uporabo v gradbeništvu.

Zelo priljubljena izbira je lepljen les, ki se odlično obnese prav tam, kjer pričakujemo nekaj več vzdržljivosti in nosilnosti. Ob vseh opcijah, ki jih imamo danes, včasih kar nekoliko pozabimo, da je les naraven material, ki ima določene nepravilnosti in tudi nepredvidljive odzive na dejavnike okolja. Lepljen les te negotovosti učinkovito odpravi – gre namreč za lesene elemente, ki so pozorno izbrani in obdelani ter v končni fazi sestavljeni v zanesljive nosilce. Na ta način pridobimo izjemno zanesljive elemente, ki jih lahko brez pomislekov uporabimo za izdelavo velikih in bolj obremenjenih konstrukcij, kot so tudi skeletne hiše. Seveda za takšne konstrukcije ne pridejo v poštev kar vse izvedbe, uporablja se predvsem dolžinsko spojen les, ki je posebej stabilen in vzdržljiv. Lepljen les je sicer na voljo v različnih oblikah in se tudi v praksi uporablja za vse mogoče izdelke, od osnovnih konstrukcij do vidnih elementov, celo dekoracije.

Les ima v gradbeništvu mnoge prednosti, zaradi katerih je tako priljubljen. Skeletne hiše recimo prepričajo predvsem s tem, da so zelo hitro postavljene in vseljive, poleg tega so relativno lahke in tudi dokaj poceni. Vse to so odlike, ki jih pri gradnji bivališča tudi iščemo. Če dodamo še druge prednosti, ki se pokažejo šele na dolgi rok, se pogosto izkaže, da je prav takšna rešitev v danem primeru najboljša.