Vas-zanima-vzajemna-dopolnilno-zavarovanje.jpg

Vas zanima Vzajemna dopolnilno zavarovanje?

 

Ponudba na področju zavarovanj je lahko vir velike zmede za tiste, ki se želijo sami odločati glede tega, kako bodo zavarovani. Poznamo namreč kar nekaj zavarovalnic, ki imajo svoje ponudbe v paketih ali pa kot posamezna zavarovanja. Predvsem pa imamo različne vrste zavarovanj, med katerimi moramo znati ločevati. Če vas torej zanima Vzajemna dopolnilno zavarovanje, se bo treba najprej dobro poučiti o tem, kaj to zavarovanje sploh prinaša, različne ponudbe moramo tudi znati primerjati med seboj.

Ne gre le za vprašanje, v čem je zavarovalnica Vzajemna boljša od drugih zavarovalnic. Dosti moramo vedeti že o različnih vrstah zavarovanj, da sploh vemo, ali nam bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje koristilo ali ne. Poučimo se seveda o razliki med dopolnilnim in dodatnim zavarovanjem, ob tem pa pomislimo še na to, kaj nam že ponuja osnovno oziroma obvezno zdravstveno zavarovanje. 

Kar dosti informacij potrebujemo, preden se lahko odločimo, ali je Vzajemna dopolnilno zavarovanje prava izbira za nas. Ni nujno, da bomo takšno zavarovanje sploh potrebovali, navsezadnje gre za prostovoljno zavarovanje, ki ga izberemo sami. Sami ga moramo tudi plačevati, zato pogosto razmišljamo o najboljšem možnem kompromisu, tudi prihranek je lahko dober argument pri tej izbiri.

Vzajemna dopolnilno zavarovanje je zelo priporočljivo

Že takoj je treba izpostaviti dejstvo, da dopolnilno zavarovanje ni obvezno, torej ga ni treba imeti. Gre za prostovoljno zavarovanje, za katerega se odločamo sami. So pa dopolnilna zavarovanja zelo priporočljiva in v nekaterih okoliščinah že praktično samoumevna, zato je treba tej odločitvi gotovo nameniti dovolj premisleka.

Vzajemna zdravstveno zavarovanje se priporoča tistim, ki želijo dobro poskrbeti za svojo družino

Predvsem se bodo za Vzajemna dopolnilno zavarovanje odločili tisti, ki želijo imeti svoja zavarovanja kar najbolje urejena in se ne želijo obremenjevati s tem. Najlažje je imeti tako osnovno kot tudi dopolnilno in še dodatno zavarovanje, da imamo res dobro kritje in smo lahko brez skrbi tudi v primeru, da se nam kaj zgodi ali pa potrebujemo posebno oskrbo pri zdravniku. 

Tako bomo zelo dobro pripravljeni na vse nepredvidljive situacije. Predvsem se izognemo nepričakovanim stroškom, kar je glavni namen, ki ga ima dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Pri dopolnilnem zavarovanju gre za to, da krije razliko do polne cene tistih storitev, ki jih osnovno zavarovanje krije le deloma. To velja za kar nekaj osnovnih storitev, pri katerih se pojavljajo nepričakovana doplačila in stroški. Če se zanašamo na osnovno zdravstveno zavarovanje, imamo vedno opravka s tveganjem, da bodo nastali dodatni stroški, zato je Vzajemna dopolnilno zavarovanje odlična zaščita, ki nas s tega vidika močno razbremeni.

Kako bo Vzajemna dopolnilno zavarovanje urejeno v prihodnosti?

Zdravstvena zavarovanja skrbijo za to, da imamo dostop do javnega zdravstvenega sistema, kar pa poteka na različne načine. Trenutna ureditev nam daje na razpolago poleg obveznega zavarovanja tudi dopolnilno in dodatno, seveda pa bi imeli lahko drugačen sistem. Ravno za dopolnilno zdravstveno zavarovanje so te alternative posebej relevantne, saj se dokaj pogosto pojavljajo pobude, da bi to zavarovanje ukinili.

Edina naloga dopolnilnega zavarovanja je ta, da krije razliko v stroških za storitve, ki niso v celoti vključene v obvezno zavarovanje. Tako nam Vzajemna dopolnilno zavarovanje ne daje dodatnega kritja, le preprečuje nepredvidene stroške. To zavarovanje bi lahko kombinirali z obveznim, tako bi odpravili doplačila in hkrati odpravili potrebo po dopolnilnem zavarovanju. V praksi bi to pomenilo, da imamo dopolnilno zdravstveno zavarovanje vsi, ne da bi ga morali posebej izbirati. To je ena izmed možnosti, ki so opredeljene v predlogih. Zaenkrat še ni predvidenih večjih sprememb, so pa te v prihodnjih letih vsekakor možne.

Trenutno torej še imamo Vzajemna dopolnilno zavarovanje in dopolnilna zavarovanja drugih zavarovalnic. Tako je priporočljivo koristiti dobro zavarovanje, da se izognemo doplačilom, z dopolnilnim zavarovanjem to storimo najbolj elegantno. Kakšnih drastičnih razlik med posameznimi zavarovalnicami ni, se pa seveda splača preveriti njihovo ponudbo in se odločiti za tisto, ki nam najbolj odgovarja.

Vzajemna zdravstveno zavarovanje preprečuje nepričakovane stroške

Vzajemna dopolnilno zavarovanje je privlačna možnost za nove zavarovance

Predvsem se zavarovalnice s svojo ponudbo predstavljajo tistim, ki dopolnilnega ali dodatnega zavarovanja še nimajo. Zato lahko pogosto dobimo kakšne posebne ugodnosti, nižje cene in druge adute, s katerimi zavarovalnice tekmujejo med seboj.

Razlike načeloma niso velike, tudi cene samega zavarovanja so povsem primerljive. Vzajemna dopolnilno zavarovanje bo po ceni primerljivo z dopolnilnimi zavarovanji drugih zavarovalnic, razlika se morda giblje v razponu kakšnega evra ali dveh na mesečni ravni. Za dopolnilno zavarovanje plačujemo dobrih 30 evrov na mesec, tako da en evro ne naredi tako velike razlike, da bi morali zaradi tega menjati zavarovalnico.

Imajo pa zavarovalnice tudi druge posebne ugodnosti, še posebej za nove zavarovance. Ob sklenitvi zavarovanja lahko dobimo razne ugodnosti, zato se splača ponudbo dobro spremljati. Tako Vzajemna dopolnilno zavarovanje kot zavarovanja drugih zavarovalnic lahko dobimo v sklopu kakšnih akcijskih ponudb, lahko tudi preko posrednikov, ki nam postopke še poenostavijo. Res je, da se bo treba nekoliko bolj vestno posvetiti brskanju po ponudbi in primerjavi različnih možnosti, a to opravimo le enkrat – ko se odločimo za zavarovalnico, se verjetno ne bomo kmalu premislili.